tisdag, 30 augusti 2011

Var håller ni nordiska e-handlare hus på Cyber Monday?

Många av oss som jobbar med e-handel pratar om hur man skulle kunna skapa samma hets kring ett sortiment på nätet, som förekommer i fysisk handel. Företeelsen finns redan, men vi har inte riktigt anammat den i Skandinavien än.

Om ni inte har något särskilt för er kan det vara en god idé att haka på trenden som sakta med säkert tagit sig från USA över till Europa på senare år. Cyber Monday som trenden heter, är i marknadsföringstermer måndagen som följer ”readagen” Black Friday, alltå fredagen som i sin tur följer Thanksgiving Day. Ja ni vet hur det är, amerikaner gillar att spä på när de ändå är farten.

Som ett komplement till den stora readagen som inleder julhandeln i USA, Black Friday, myntade företagare uttrycket Cyber Monday den 28 november 2005 för att sätta lite press även på näthandeln när det börjar lacka mot jul. Och resultatet har varit en succé.

Black Friday: Readagen som inleder julhandeln i fysisk butik i USA.
Cyber Monday: Readagen som inleder julhandeln på nätet.

Förutom i USA förekommer Cyber Monday idag i Kanada, Portugal, Frankrike, Tyskland och slutligen i Storbritannien, som för övrigt är världens största e-handelsmarknad sett till vad man spenderar per capita. Det är alltså inte USA som är störst, vilket man skulle kunna tro.

Jag vet att ni älskar siffor, så här kommer siffor:

comScore i USA rapporterar 25 % ökad försäljning under Cyber Monday år 2006. 21 % år 2007 och 15 % år 2008. Under 2009 ökade försäljningen betydligt mindre men trots allt med 5 %. 2010 hade dock rekordförsäljning med en 16-procentig ökning från 2009. Cyber Monday år 2010 var det första året då näthandeln passerade en miljard dollar på en dag.

De flesta nätköpen den här måndagen görs på arbetsplatsen. Som en slags fortsättning på helghandeln och naturligtvis är det så för att måndagen är en vanlig arbetsdag.

The National Post i Canada uppskattade att 80 % av kanadensarna förväntades delta i nätshoppingen den här dagen förra året, vilket är en otroligt hög andel.

Vad gäller Europa så får jag äta upp vad jag sa angående amerikaner, för i Europa pågår Cyber Monday i hela åtta dagar. Från sista måndagen i november till första måndagen i december. Enligt The Guardian i Storbritanien är sista måndagen i december årets mest hektiska shoppingdag på nätet. Termen Cyber Monday dök upp i Frankrike 2008, i Portugal 2009 och Amazon.de tog shoppingdagen till Tyskland förra året.

Så nu frågar jag er igen, var håller ni nordiska e-handlare hus på Cyber Monday?

Källa:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_monday

Vill ni komma i kontakt med mig finns jag på Twitter och på e-postadressen christopher@nordicecommerceknowledge.se.