tisdag, 15 januari 2013

Jane Snowball – den första damen i världen att shoppa online

Visste du att det var en dam vid namn Jane Snowball, 72 år gammal, som genomförde det första köpet online?

I alla historier finns det en hjälte. Någon eller några som kommer från ingenstans och gör något ovanligt. Men oftast vet de inte själva om hur avgörande deras instats är förrän efteråt. I vår e-handels historia finns det två! Den första är Michael Aldrich och den andra är Jane Snowball. Båda dessa hjältar var helt beroende av varandra för att det första köpet online skulle genomföras. Dock träffade de dessvärre aldrig varandra även om Michael Aldrich gjorde att tappert försök.

Men hur började det?

År 1979 befann sig Michael Aldrich på en shoppingtur i en ”Supermarket” med sin fru. Plötsligt slogs han av en idé som förändrar allt till något som vi senare kallar e-handel. ”Online Shopping” – uppfann Michael Aldrich genom att ansluta en modifierad inhemsk TV till en dator med stöd för realtidstransaktioner, via en inhemsk telefonlinje. På detta sätt lyckades de sälja varor ”online”. Han själv kallar gärna sättet att handla för ”teleshopping”. Detta var, så klart, en väldigt enkel form för ”online shopping” men Aldrich förfinade denna modell och teknik och kallade den senare för Teleputer. Denna teknik användes av flera tidiga e-handlare och kallades Videotex. Franska Minitel är en variant av Videotex.

Hur som helst, många häftiga uppfinningar har gjorts men om inte någon börjar använda tjänsten och banar väg för andra så glöms de snabbt bort. Det har hänt många gånger. Michael Aldrichs uppfinning fick en förstagångsanvändare som inte kunde vara en bättre representant. Och det som är mest häpnadsväckande med denna person är att hon var 72 år gammal när hon genomförde sitt och mänsklighetens första köp på nätet.

Jane Snowball var alltså kvinnan i Gateshead, nära New Castle i England, som 1984 blev den första B2C-kunden. Vad handlade hon? Hon handlade hos Tesco och det var ett system som skulle underlätta för lokala kunder att få varor på ett enklare sätt. Online shopping-systemet som startade som ett koncept med namnet ”Online Shopping Basket” bytte sedan namn till Online Shopping Trolley.

Det var nämligen i just det här området under tidiga 1980-talet som riktiga entusiaster arbetade i Bradford och städerna runtomkring för att ge utsatta personer möjligheter till bra information och stödtjänster för att leva ett bättre liv. Detta var ett projekt som var banbrytande. Det sägs att i detta projekt ingick 4 000 livsmedelsbutiker i samarbete med stadens motsvarighet till kommun. Om det blev så vet vi inte. Projektet hette ”Bradfords teleshopping” och staden Gateshead var först att erbjuda detta för stadens pensionärer. Michael Aldrich och hans företag fick alltså prova sin tjänst på invånare som skulle få bättre hjälpmedel. Jane Snowball, en vithårig, entusiastisk dam ville gärna prova detta sätt att shoppa från Tesco.

Michael Aldrich var IT-rådgivare till Premiärministern i England, Margaret Thatcher, mellan åren 1981-1986. Att Margaret Thatcher var så tidig med att sätta en rådgivare inom ämnet IT säger något om att hon förstod hur viktigt det var att hålla sig ajour med internet och dess utveckling. Och England var tidig med IT-utvecklingen i början – kanske mycket tack vare Michael Aldrichs hjälteinsats.

Jane Snowballs köp genomfördes i maj 1984. Två hjältar från England som vi bör komma ihåg namnet på är alltså Michael Aldrich och Jane Snowball. Och jag är så klart fantastiskt glad att vi lägger Nordic eCommerce Summit i maj av just denna anledningen.

Jane Snowball lever inte idag och tyvärr hann hon inte få veta vilken insats hon gjorde innan hon somnade in. Dock firas nu minnet av henne och nedan ser ni en bild när Michael Aldrich poserar tillsammans med Janes son Derek. Vill ni se en film när Jane Snowball berättar om shoppandet? Klicka här: http://www.aldricharchive.com/snowball.html

Källa: http://en.wikipedia.org/wiki/Videotex